0 Comments in Copywriting, Creatief schrijven
Uil is wijs, want uil knapt regelmatig een uiltje

Wandelend tussen twee teksten door zag ik deze houten uil op een paal. Ben maar in gesprek gegaan. Het was geen dialoog. Uil keek me wel vriendelijk en met open ogen aan, maar uil zweeg wijselijk.

Fijn om mijn hart te luchten en mijn complexe schrijfopdrachten leken minder zwaar op me te drukken.

Verlichting dus. Van wijze uil.

Wat weet ik van uilen? Ze staan symbool voor kennis, wijsheid en intuïtief inzicht. En ik knap regelmatig een uiltje: even uit, om opgeladen weer aan te staan.

Dat uiltje knappen hoeft geen dutje te zijn overigens. Voor mij betekent het:

 • Afstand nemen
  Als je ergens inzit, zie je de omgeving niet meer. Juist die context kan je helpen en nieuwe inzichten geven in het denk- en voelproces dat schrijven is.

Witruimte in een tekst geeft rust.

Witruimte in je hoofd ook.

  • Niet direct reageren
   De kracht van stilte gebruiken in een interview. Of stil zijn om mijn storm van eerste emoties te laten luwen. Stil zijn om de ander ruimte te geven. Dus ook niet gelijk die boze of geïrriteerde e-mail eruit, maar wachten op rust en daarna op relatie en inhoud reageren. Warm, open en bevragend.
 • Dieper nadenken
  Is dit wel het echte probleem of ben ik te gefocust op de oplossing? Is dit echt wel de vorm die dit verhaal nodig heeft?

 • Het onbewuste zijn werk laten doen
  Een paar uurtjes wat anders doen en het onbewuste laten werken. Heerlijk, kan ik je aanraden! Ik laat de tekst voor wat ‘ie op dat moment is. Kook een eitje, bak een pannenkoek (de tweede is veel beter), doe een wasje, lees een gedicht (of twee). En dan lees ik met nieuwe ogen de tekst hardop voor. Voelsprieten en intuïtie aan en ja daar en daar kan het scherper, menselijker, concreter, verrassender.

Dus ja: regelmatig oogjes dicht, snaveltjes toe en daarna weer fris en wijzer aan het werk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *