0 Comments in Contentmarketing, Copywriting, Creatief schrijven, Schrijfadvies, Storytelling, Tekstcoach
Tel tot drie en schrijf kort, krachtig en memorabel

Heerlijk helder Heineken. Just do it. Vorsprung durch Techniek. Finger lickin’ good. Stronger than dirt. Bloed, zweet en tranen. Sex, lies and videotape. Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het Olympische citius, altius, fortius: sneller, hoger, sterker. Een rijtje van drie danst en blijft als een vrolijk deuntje in je hoofd doorzingen.

De magie van drie. Daar moest ik tijdens mijn fietsvakantie in Vietnam aan denken, toen ik in de oude keizerstad Hué in het ‘Stop and Eat Family Restaurant’ inderdaad gestopt was om te eten. De gerechten waren vers, lekker en gezond, maar bij de naam van het restaurant miste ik iets. In mijn hoofd maakte ik er al ‘Stop, Eat and Smile’, ‘Stop, Eat and Enjoy’ en ‘Stop, Eat and Share’ van. Dat ene woordje extra doet zo veel meer. En het laat ook het effect, de meerwaarde zien als je daar stopt en eet: je smult, geniet, lacht of deelt gerechten met je vrienden.

De magie van drie wordt succesvol ingezet in sprookjes, theater, advertenties, productbeschrijvingen, slogans, storytelling, TED Talks en zelfs revoluties. Drie woorden zorgen voor een patroon en een ritme waardoor we informatie sneller verwerken en beter onthouden. Als tekstcoach citeer ik vaak een tekstmodel voor advertenties van Elias. St. Elmo Lewis (1872-1946), een oude meester in copywriting en marketing. Zijn drie stappen zijn: ‘attract a reader, interest him, convince him’. Gevoel, kennis en gedrag komen dus bij elkaar. Altijd goed om te kijken of uw tekst voldoet aan deze drie-eenheid. Ook het CCC-model van Jan Renkema (emeritus hoogleraar Tekstkwaliteit) helpt daarbij: u checkt Correspondentie, Consistentie en Correctheid (http://www.janrenkema.nl/file/artikel/tekstkwaliteit_scoort.pdf ).

De magie van drie kwam ik later op mijn fietsreis in Hoi An weer tegen: de Chinese ‘Three Star’ goden Happiness (Fu), Prosperity (Lu) and Longevity (Shou).

Geluk, voorspoed en een lang leven. Wie wil dat nou niet? Vandaar mijn advies: tel tot drie en schrijf kort, krachtig en memorabel.

BewarenBewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *