Welke gave, boeiende en relevante dingen onderzoeken wetenschappers aan de TU Delft? Natuurlijk is het wat en hoe interessant, de techniek en het proces. Maar vooral het wie en waarom zijn inspirerend. Wat motiveert je als onderzoeker? Welke uitdaging wil je oppakken? Waar lig je wakker van? Waar jeuken handen en brein van? Hoe zorg je voor verandering en impact? Met wie? En natuurlijk ook: wat levert het de samenleving op? 1001 vragen die ik mag stellen als nieuwsgierige interviewer.

Energy Grid Game in Infrarium
Voor mijn eerste twee stories mocht ik bijna drie uur luisteren naar Igor Nikolic, universitair hoofddocent participatory multi-modelling aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). Ademloos en met denkrimpels.

“We hebben met milieu en klimaat een buitengewoon groot probleem als maatschappij. Ik slaap er slecht van, want het gaat niet goed met onze aarde en in ons welvarende Nederland ervaren we de urgentie helaas nog niet. Wakker worden en in nu actie komen voor klimaat en milieu, dat kan ik van de daken schreeuwen en dit maatschappelijke belang is cruciaal voor mij als wetenschapper.”

Na het interview mocht ik een kijkje nemen in het Infrarium, een zeecontainer (Infrarium) waar de levensechte Energy Grid Game werd gebouwd. Kabels, stopcontacten, sirenes, alarmlichten. Deelnemers moeten aan de bak met zwaar materiaal en ze moeten keuzes maken. Wel of geen gas? Waterstof? Stroom? Wanneer? Door welke leidingen en buizen? Wat koppel je af? En wat heeft dat voor impact op de keten? Hoe nemen mensen beslissingen onder stress en met angst in het lijf? Met het spelen van de game ervaren de deelnemers urgentie, samenhang, onderlinge afhankelijkheid en complexiteit van de energietransitie fysiek en emotioneel.

“Ik vind het belangrijk om in dat complexe besluitvormingsproces ook te snappen wat de rol van het individu is. Wat gaat in het hoofd van de mensen om en hoe worden ze beïnvloed door dingen om hen heen? Aan de ene kant zijn ze rationeel: ze rekenen alles door en kijken naar getallen, grafiekjes en hun eigen modellen. Maar er zit ook een belangrijke emotionele component.”

“Als knutselaar vind ik het hartstikke tof een fysiek spel te ontwerpen dat je met je handen kunt bouwen. Mijn kantoor ligt vol zelfgemaakt gereedschap en daar zie ik een belangrijke rol voor wat wij als universiteit doen: de gereedschappen verrijken, zodat belanghebbenden een alomvattender antwoord kunnen krijgen en een zinniger en nuttiger besluit kunnen nemen.”

Gridmaster

Multi-modelleren, energietransitie, energie-infrastructuur Rotterdamse haven. Best complexe materie. Maar zijn drijfveer is helder en zijn alarmbel galmt nog in mijn oren: we moeten nu in actie komen voor een duurzaam Nederland, want het is vijf voor twaalf. Complex? Ja. Onvoorspelbaar? Urgent? Ja. Onmogelijk? Nee, laat dat maar aan Igor Nikolic over. Met Gridmaster wil hij beslissers meer grip geven op de onvoorspelbare toekomst van de energietransitie.

“Gridmaster is een multi-model, waarmee je robuuste investeringen, spijtminimalisatie en perspectief kunt verkennen. Het ondersteunt partijen bij hun beslissingen, zodat de energietransitie zo goed, zinnig, nuttig en acceptabel mogelijk kan plaatsvinden.”

“Perfecte oplossingen bestaan helaas niet, alleen maar beslissingen waar je achteraf het minst spijt van hebt.”


De twee stories TU Delft:

Project details
Like it?
More sharing options

Welke gave, boeiende en relevante dingen onderzoeken wetenschappers aan de TU Delft? Natuurlijk is het wat en hoe interessant, de techniek en het proces. Maar vooral het wie en waarom zijn inspirerend. Wat motiveert je als onderzoeker? Welke uitdaging wil je oppakken? Waar lig je wakker van? Waar jeuken handen en brein van? Hoe zorg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *