Mytylschool Gabriël is een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. De directeur had me uitgenodigd om te praten over het herschrijven van hun beleidsplan. Ik had het vooraf gelezen en had er eerlijk gezegd een hard hoofd in. Formeel, beleidstaal, jargon, onduidelijk doel, rammelende structuur en er stond nog meer ellende op mijn analysevelletje.

Concept dat past bij communicatiedoel
Wat wilt u met het beleidsplan? Wie wilt u bereiken met welke boodschap? Welk gevoel wilt u dat mensen na het lezen hebben? Wat moet blijven hangen?
Na luisteren en doorvragen bleek dat dat de school heel graag aan ouders, buurtbewoners, gemeente, zorgverleners en hun medewerkers wilde vertellen wat ze de komende jaren gaan doen voor hun kinderen. Kijk, daar hebben we iets aan. Dat even herschrijven niet ging ‘m niet worden.

Speciaal voor mij!
Samen met vormgever en art director Wijnand Vlok (www.artcopyteam.com) bedacht ik een concept voor een leuk boekje. Ik bedacht de kernbelofte van de school aan kinderen: Speciaal voor mij!
En wat maakt deze school de komende jaren nu zo speciaal voor deze kinderen? Ik fileerde het vuistdikke plan tot tien hoofdstukken, zoals onderwijsaanbod, positie ouders, kwaliteitsbeleid, oog voor sturing, financiën en huisvesting. De kinderen van de school mochten tekeningen maken over deze tien onderwerpen.
Ze kwamen met leuke tekeningen van onder meer:
hun ouders (positie ouders)

een bonte en feestelijke rij mensen (digitaal leelringvolgsysteem)

en verschillende sturen (oog voor sturing).

Echte quotes
Ook had ik korte gesprekjes met leerkrachten en leerlingen: zo verzamelde ik quotes over de beleidsthema’s. Door de vormgeving was ik gedwongen een korte tekst te schrijven over elk van de tien beleidsonderwerpen. Harde noot: ik moest de diepte induiken om de parel, de kernboodschap, boven water te halen. In elk hoofdstuk komt bovendien het geluid van de school en de leerlingen terug. Zoals bij ambulante begeleiding:

Ingelijst
De mooie tekeningen werden ingelijst en kwamen in de school te hangen als posters. Bovendien hadden we in het boekje een tangramspel gebruikt als visual. Dit spel werd echt gemaakt als presentje bij het boekje. De leerlingen (en spelende ouders) konden de figuren namaken. De tangramfiguren laten ook zien dat de school zich heel flexibel aanapst aan de wensen en behoeften van elk kind.

Lees mee:

Gabriel boekje A5


Project details
Like it?
More sharing options

Mytylschool Gabriël is een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. De directeur had me uitgenodigd om te praten over het herschrijven van hun beleidsplan. Ik had het vooraf gelezen en had er eerlijk gezegd een hard hoofd in. Formeel, beleidstaal, jargon, onduidelijk doel, rammelende structuur en er stond nog meer ellende op mijn analysevelletje….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *