De Stichting Internationaal Onderwijs (SIO) heeft zich 70 jaar ingezet voor het internationaal onderwijs in Nederland. In die jaren heeft SIO veel bereikt als het gaat om wereldburgerschap in het primair en voortgezet onderwijs. Het stokje wordt nu overgenomen door de stichting UWC Nederland.
Ik mocht concept en copy doen voor het jubileumboek en wat heb ik veel bevlogen onderwijsmensen mogen ontmoeten! Het boek vol boeiende interviews over verleden en toekomst heet grensverleggend: onze wereld is groter en internationaler geworden en dat zie je in de klas.
Of zoals voorzitter Karen Peters in het voorwoord zegt: “Laten we grenzen blijven verleggen en samen de wereld mooier maken voor iedereen. De basis hiervoor kunnen we leggen in het primair en het voortgezet onderwijs. Daar bieden we leerlingen kansen en kunnen ze zich ontwikkelen als wereldburger.”
Veel geleerd van de visie van onderwijsnomade Geert Simons die de vraag stelt: Wat doe je voor jezelf, de ander en de wereld? Die vragen staan aan de basis voor de ontwikkeling en leermotivatie van leerlingen en wereldburgerschap, vindt hij. Zijn grote droom? Elke Nederlandse basisschool geeft IB-onderwijs.
Ook een heel boeiend gesprek gehad met prof. dr. Joana Duarte, bijzonder hoogleraar Wereldoriëntatie en tweetalig onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. Haar visie: “Wereldburgerschap richt zich nu te veel op internationaliseringsactiviteiten, waarbij alleen bepaalde leerlingen kennismaken met verschillende culturele tradities in de wereld. Wereldburgerschap zou zich meer moeten richten op het omgaan met diversiteit in ons land en de directe leefomgeving van de leerlingen. Met tweetalig en/of vreemdetalenonderwijs kun je stappen maken. Ik pleit er echter voor dat het hele curriculum bijdraagt aan een inclusieve leeromgeving, zodat het onderwijs kansenongelijkheid juist verkleint.”
Ton Ravensbergen, director Finance and Operations van de American School of The Hague stelt: “Wij zien diversiteit als een rijke bron om inclusieve communities te bouwen.”
Op mijn reis door het internationale onderwijs heb ik ook oud-voorzitters van SIO gesproken, de voorzitters van de Dutch International Primary Schools (DIPS) en de Dutch International Primary Schools (DISS), een oud-inspecteur Inspectie van het Onderwijs en twee vernieuwers die met het Amersfoortse model stappen zetten met internationalisering, kansengelijkheid en een inclusieve stad.
Dank Karen Peters, Angelina van Weerdenburg, Willy Grijze, Elly Davis en Peter de Jong (vormgeving!) voor de fijne samenwerking.
Inhoudsopgave
Nieuwsgierig?
Ontdek het internationale onderwijs in Nederland in het mooie jubileumboek: SIO Jubileumboek
Op de website van SIO staat ook een Engelse versie.
Leave a Reply