0 Comments in Geen categorie
De wonderlijke kracht van zachtheid

Moeders wist mijn naam niet meer.
Ze herkende me wel zag ik aan haar ogen.

Buiten aan de wandel zagen we gele bloempjes.
Ze wist de naam niet meer.

 Ik pakte haar hand en liet haar met haar oude vinger een bloempje strelen.
“Zacht”, zei ze.

 Ja moeder, zijdezacht.

Ook al verdwijnen de namen en de herinneringen, het gaat om zachtheid.
En die is er altijd. Ergens.

Boterbloemen

Op wonderlijke wijze weer even contact gehad met mijn moeder. Ik zag de zachtheid in haar ogen en zij voelde de zachtheid door een teer geel bloempje te strelen. Door de Alzheimer heen hadden we verbinding.

Zacht en zakelijk. Met die woorden reed ik terug van het verpleeghuis naar mijn thuiskantoor. Passen zacht en zakelijk bij elkaar? We promoten zo vaak hard op de inhoud en zacht op de relatie. Maar kun je ook zachtheid in je inhoud (en dat zijn je woorden) gebruiken om contact te leggen met de ander?

Elke tekst is conversatie, dus ook daar is zachtheid gewenst. Zacht en zakelijk bijten elkaar niet. Juist niet: ze versterken elkaar. Zoals de ‘Alles voor een glimlach’-belofte van CoolBlue die je in alle uitingen blij maken. Het dunne boekje over de harde retourvoorwaarden heet dan ook: Retour. Doen we niet moeilijk over.

Check je tekst eens op zachtheid. Of denk in je voorbereiding voor je overleg of feedback naar een teamgenoot eens aan het inzetten van zachtheid. Het kan. En je bereikt meer. Zachtheid opent en verbindt. En het vermenigvuldigt zich vanzelf: mensen zijn eerder bereid iets aardigs terug te doen of harder voor je te lopen.

Nee, ik heb geen wetenschappelijk onderzoek, richtlijnen of lijstjes met schrijftips voor zachtheid voor je. Wel is er een eenvoudige check: lees je tekst hardop voor. Of nog beter: laat een collega jouw tekst eens hardop voorlezen. Dan hoor je wel waar zachtheid is gewenst. Klinkt het goed? Zit er een lekker ritme in? Kom je aardig over? Geloofwaardig? Menselijk? Dichtbij? Positief? Aantrekkelijk? Uitnodigend? Of scheppen jargon, moeilijke woorden en lege begrippen afstand?

Zachtheid is ook eenvoud, is helder en duidelijk zijn. Kan het in minder woorden? Heb ik er dingen bijgesleept die er niet toe doen? Overbodige dingen weglaten is een tekstverzachter.

Rust in je tekst zorgt ook voor zachtheid. Door witruimte komt de lezer even op adem. Niet gelijk reageren in een overleg, maar even je mond houden en oprecht luisteren naar de ander. Dat is een gespreksverzachter.

Nog maar een jaar geleden had ik nog gesprekken met mijn moeder. Nu is het vaak stil tussen ons.

In die witruimte ga ik altijd op zoek naar een zacht haakje om toch even contact te hebben. En zachtheid is er altijd. Ergens. Ook in jouw woorden en teksten.

Later op de dag ben ik nog even gaan wandelen. In beweging geef ik gebeurtenissen, gedachten en emoties een plek. Aan de kant van de weg zag ik klaprozen, bloemen van troost. Fragiel ogend en toch zo wonderlijk sterk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *