0 Comments in Geen categorie
Aandacht en liefde voor je medemens, wat een weldaad!

Op 4 juni dompelde ik me onder in de positieve energie van het allereerste WÉL Festival in Deventer. Magneetwoorden-en-wat-kan-wél-ambassadeur Jeanine Mies is de grote inspirator en gangmaker van de @WÉL-beweging. Aanstekelijk en ja, ik geloof in de kracht van positieve taal om mensen in beweging te krijgen. Vooral in deze tijden van polarisatie, wij-tegen-zij, van goed en fout, van zwart en wit is er behoefte aan een positief perspectief, aan verbinding, aan luisteren zonder oordeel en aan verhalen over wat wél kan en wat er wél goed gaat.

Vlag WEL Beweging

Een van de laatste zinnen van de dag resoneert nog steeds. Als een trouwambtenaar verklaarde @Laura van Dolron, kwetsbaarheidsconsultant en stand-up filosoof, alle aanwezigen als medemens. We waren met elkaar in de echt verbonden. Als medemensen zijn wij elkander getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd. En we zijn verplicht om voor elkaar te zorgen en elkaar te helpen in moeilijke tijden.’

De verslagen van het WÉL Festival staan of komen online, ik zal de linkjes delen, dan kun je met eigen hart voelen wat er leefde tijdens deze inspirerende dag.

Geluk ligt voor het oprapen

Dia met vraag: wat gaat er wel goed?

De openingswoorden van gelukspsycholoog @Merijn Ruis raakten mij. Merijn is een bevlogen verhalenverteller die alleen een plaatje en praatje nodig heeft om mensen te verwonderen en mee te krijgen in zijn levenslessen en psychologische inzichten.
Ik herkende zijn jeugdige openheid en nieuwsgierigheid naar de ander, vertrekken op de fiets en mensen ontmoeten en zo veel goeds tegenkomen. Spelen, ontdekken en zonder oordeel in contact zijn. Ja, daar word ik ook gelukkig van. Laat de bagage als volwassene eens van je schouders zakken en ga met laarzen of teenslippers, met korte broek en t-shirt met een grappige tekst, met de ogen van een kind op pad. Dat prikkelt je zintuigen en opent je hart.

Vanuit de wetenschap en zijn reizen gaf Merijn ons drie (slechts drie, eitje dus!) tips die je elke dag kan doen om het geluksgevoel in je hart te laten groeien:

  1. Kijk naar wat wel goed gaat. Hij noemt dat WWW: What Went Well? Schrijf elke dag drie dingen op die goed gingen. Deel ze en praat erover. Zo herprogrammeer je jouw brein dat vooral gericht is op negatieve zaken.
  2. Doe iets liefs voor de ander. Ja, raak gezond verslaafd aan de helpers high. Maak mensen blij, geef een compliment, bedank mensen en laat vooral weten wat de ander voor je betekent.
  3. Maak een praatje met een vreemde. Gesprekjes in de supermarkt, in het park op een luisterbankje, al die ontmoetingen met vreemden geven je energie en verruimen je blikveld. Zoek contact en maak verbinding, onvoorwaardelijk als een blij, nieuwsgiering, open en ja soms angstig en wantrouwend kind dat de wereld en de ander en daarmee zichzelf ontdekt.

Enthousiasme opent gesloten deuren

Nooit geweten dat enthousiasme serieus wetenschappelijk wordt onderzocht. Wel dus. Psycholoog @Rijn Vogelaar gaf krachtvoer voor een negativiteitsdetox en remedies tegen enthousiasmeblindheid. Enthousiasme werkt aanstekelijk. Dat geldt voor mensen, Maar ook voor bedrijven. Wil je echt iets veranderen in de wereld, heb je een vonkje, maak er een vuurtje van. Vertel en deel je verhaal en je zult ontdekken dat mensen enthousiast met je meebewegen. Waarom? Enthousiasme is een positieve emotie, geeft hoge energie, is doelgericht (relevant, leuk) en lekker sociaal, want het brengt mensen in beweging, Ja, het kan wel!

Leef (en schrijf) betekenisvol voor mens en waardevol voor de samenleving

Man met t-shirt: I'm so glad you exist
Kranten, tijdschriften, talkshows. Het lijkt wel of alleen negativiteit nieuws is en verkoopt. Vaak krijgen we één versie van de werkelijkheid voorgeschoteld. Gelukkig wint constructieve publieksgerichte (mensgerichte?) journalistiek aan terrein, volgens @Liesbeth Hermans, professor Valuable Journalism. De kern: wees betekenisvol voor mens en waardevol voor de samenleving.

Constructieve journalisten gaan op zoek naar voor en tegen, naar slecht en goed nieuws. Ze zijn zich bewust van en onderzoeken de lenzen waarmee we de werkelijkheid bekijken. Wie laat je aan het woord, wie niet en waarom? Ben je je bewust van de frames die je versterkt of juist ontkracht? Heb je oog voor de context? Zo ontstaat een opbouwender en gebalanceerder beeld.

Jouw journalistieke keuzes hebben gevolgen voor de beleving van mensen. Vanuit de zijnsoriëntatie probeer ik voor mezelf altijd de middenpositie in te nemen. Zonder oordeel en kleur te kijken naar alle facetten in mezelf en van een situatie. Alles mag gehoord en gezien worden. We maken allemaal deel uit van iets groters dan onszelf en we zijn zowel uniek als verbonden met anderen.

Je weet nooit wat goed is voor de ander. Vraag het. Leer de ander kennen. Ga in gesprek. Hoe is het om jou te zijn? Ontmoet en ga de verbinding aan. Dat vind ik ook het mooie van mijn werk als interviewer en tekstschrijver. Benoem de verschillende perspectieven en niet één versie van de waarheid, geef hoop en inspiratie.


Wees trots op je leeftijd: voel je schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid


Als man van zekere leeftijd wilde ik graag luisteren naar de verhalen van oudjes, opgetekend en gefotografeerd door @Micaela Bartels en Sevilay Maria Van Dorst. Ouder worden als geschenk: PR:OUD.  Ze hebben samen met de oudjes een prachtig boek gemaakt. Ouder worden geeft reliëf aan je denken, je voelen en je huid. Je leert luisteren naar je eigen stem en meebewegen met de veranderingen in je leven. Dat laatste heb ik door ziekte aan den lijve ondervonden. Dus heb ik leren kijken naar wat kan ik wél? Weten wie je bent, jezelf kwijtraken en opnieuw uitvinden. Mooi proces toch?!

Met ‘Lust for life’ van Iggy Pop verliet ik het zaaltje. Niet dat ik met ontbloot bovenlijf met planten wilde smijten. Nee, wel wilde ik energiek mijn stem laten horen en zaadjes van compassie en liefde uitdelen. Samen opbloeien, hoe mooi is dat!

Leer vertragen en ‘meditederen’
Liefdevol medemens zijn, gaat niet als ik vol zit en geen ruimte hebt. Ik vind zo’n dag van inspirerende sprekers, ontmoetingen, prikkels van geluiden en sferen, energie van anderen ook vermoeiend. Ik heb dan tijd voor mezelf nodig. Inmiddels heb ik geleerd die ruimte te nemen, mijn eigen pad te kiezen en te vertragen. Want alleen als ik er voor mezelf ben, kan ik er ook voor de ander zijn.

Gelukkig bood het WÉL-programma me een muzikaal en meditatieve bosbad aan. Ik heb me opgeladen tijdens de wandeling naar de IJssel met bosbadmeester Hugo Burger. Koptelefoon op, meditatieve muziek, gras zien wuiven, klaprozen strelen en wind voelen. Aan de oevers van de IJssel zat ik op een steen en zag het water bewegen, zoals ook het leven altijd stroomt. Mijn zintuigen stonden open en de tranen kwamen daar aan het ‘altijd allesbegrijpende’ water, zoals de dichter Paul Snoek zo mooi verwoord. Het was een gevoel van intense dankbaarheid. Als openwaterzwemmer zag het er in oktober slecht voor me uit toen er een nieuwe metgezel in mijn leven kwam: neuralgische amyotrofie. De angst dat ik met mijn aangedane schouder en arm niet meer kon zwemmen was groot. In januari van dit jaar zwom ik 50 meter borstcrawl: een feest! Inmiddels zwem ik 2 km in het zwembad. Aan de IJssel voelde ik dat ik genoeg vertrouwen in mijn lijf en mezelf heb om het openwater weer te kussen.

Vertragen en mediteren helpt. Ik noem het meditederen: in alle rust teder zijn voor wat is en wat er in jezelf naar boven komt. Waardevolle tijd voor de verbinding met jezelf.

Gert met koptelefoon aan de oevers van de IJssel

Waar ben jij vóór?
Natuurlijk zat ik op het WÉL Festival in een kleine en warme bubbel van gelijkgestemde menslievende mensen. Mensen die openstaan:

Voor medemensen.
Voor dingen die wél kunnen.
Voor positieve verhalen.
Voor andere perspectieven.
Voor ontmoeting en stilte.
Voor openheid over pijn, kwetsbaarheid, zwaarte, duisternis, verdriet, angst, woede, onmacht.
Voor liefde, vooral voor liefde.

Gelukkig namen we allemaal vonkjes mee naar huis en naar het werk. Samen geven we het vuurtje door. En nu je toch hier bent in mijn blog:

Wat en wie zet jij in beweging? Waar ben jij wél voor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *