0 Comments in Geen categorie
61 keerpunten

Vandaag vier ik mijn 61e verjaardag. In het mooie 50 meterbad De Krommerijn heb ik 61 baantjes gezwommen. Behoorlijk wat keerpunten. En dat bracht me op het idee om 61 keerpunten in mijn leven op te schrijven. Lijkt veel. Maar toen ik eenmaal bezig was, ging het net als het zwemmen vanzelf. Adem in, adem uit en voel wat er is en bovenkomt. Het dubbele had ook gekund. In willekeurige volgorde deel ik er twintig.

 1. Als 14-jarige niet mee in de gezinsauto naar Texel met mijn familie, maar alleen op de fiets van mijn vader van Putten naar Texel fietsen. Een Raleigh met Brooks-zadel en drie versnellingen. Kaart en broodjes mee, wind tegen.
 2. Uit de kerk stappen na de donderpreek vol hel en verdoemenis van de zwartekousendominee bij de dood van mijn lieve, vrijgevochten, atheïstische opa die van honden en de natuur hield.
 3. Tijdens militaire dienst een bijzondere vriendschap ervaren met een gevoelige man die ook doodongelukkig was in uniform.
 4. Mijn gedichten voorgelezen in de gevangenis in Breda en in gesprek met gedetineerden over loslaten tijdens het vastzitten.
 5. Voor het eerst op kamers in Tilburg voor de studie Taal- en Literatuurwetenschappen. Boven een bakkerij werd ik elke ochtend om 4 uur wakker met de geur van brood.
 6. Na ‘Scenes uit een huwelijk’ van Ingmar Bergman en films van de gebroeders Taviani werd ik filmliefhebber. ‘Himmel über Berlin’ met Bruno Ganz en zang van Nick Cave. De kleuren van Kieślowski.
 7. Als student op naailes gaan, omdat ik elk jaar iets wilde leren dat ik niet kon of niet durfde. Mijn eerste stof voor een broek kocht ik op de Albert Cuyp en op de Utrechtse lapjesmarkt vond ik stof voor een bloes. New wave was destijds mijn inspiratie.
 8. Mijn allereerste tropische fietsvakantie van het noorden van Maleisië naar Sumatra en Nias opende nieuwe wegen voor me. Daarna volgden nog vele landen, zoals India, Senegal en Ecuador. Zintuigen open en trappen maar.
 9. Stoppen met de studie Taal- en Literatuurwetenschappen in Tilburg om te verhuizen naar Utrecht. Voor het uitgaansleven, de ontdekkingstocht naar mezelf en de studie Communicatie aan de HEAO.
 10. ‘De sonnetten van de kleine waanzin’ van Hans Andreus en ‘Twintig gedichten over liefde en een lied over wanhoop’ van Pablo Neruda kusten de dichter in me wakker.
 11. Na vele relaties mezelf niet meer als slachtoffer zien, maar kijken wat de lessen waren in zelfinzicht: wie ben ik en wat wil ik zelf diep vanbinnen?
 12. Na het concert van Talk Talk in 013 concertganger geworden met Sigur Rós in Paradiso als hoogtepunt. Dit jaar gedanst op Underworld in de Gashouder. En o, wat mis ik De Vrije Vloer.
 13. Mijn eerste baan als copywriter binnenhalen zonder sollicitatiebrief maar met een ansichtkaart uit Ibiza naar de senior copywriter: ‘Werk me vier weken in en je kunt op een welverdiende vakantie naar Ibiza. Ik raad je café X aan. Daar maakt mevrouw Y de heerlijkste Spaanse gerechten en een cerveza is daar koud en spotgoedkoop.’
 14. Een zelfgeschreven sprookje voorlezen in de Stadschouwburg Utrecht bij de uitreiking van de diploma’s van de HEAO. Over een ongelukkige rijke koning die niet van het toilet af wilde komen. Welk wijs advies hij uiteindelijk kreeg, weet ik niet meer. Moraal was wel: geld maakt niet gelukkig, liefde wel.
 15. Stoppen met vaste banen bij reclame- en communicatieadviesbureaus en mezelf ontwikkelen als zelfstandig professional in concept, tekst en communicatie.
 16. Van waterpolo de overstap maken naar triathlon. Had ik dit keerpunt maar eerder gemaakt.
 17. Op mijn zestigste voor het eerst naar de balie voor ‘Eenvoudige huwelijken/ Geregistreerd Partnerschap.
 18. Mijn eerste zwemwedstrijd in de Noordzee: Bloemendaal-Zandvoort. Zonder keerpunten, ingesmeerd met vaseline tegen de kou. Verliefd geworden op de golven en de vrijheid van openwaterzwemmen. Het sluisje in de Kromme Rijn bij de Cothense Zwemloop (zie foto) staat in mijn zwemgeheugen gegrift. Gewoon afdalen met de stroom mee.
 19. De plotselinge dood van mijn vader. Gevallen met zijn racefiets. Een blokje hout en een boom namen hem weg van ons.
 20. Het hernieuwde contact met mijn moeder, zus en broers na mijn de dood van mijn vader. Leer elkaar kennen voordat het te laat is. Open jezelf en de ander opent zich voor jou. En zelfs tijdens de Alzheimer van mijn moeder heb ik veel geleerd van de kracht van zachtheid in ons contact.

Wat waren voor jou belangrijke keerpunten in je leven?

P.S. Dit is ook een leuke manier om je collega’s beter te leren kennen, want elk keerpunt opent de weg naar iets nieuws. En wat zijn de 5 belangrijkste keerpunten van je organisatie? Wat heb je daar geleerd over jezelf of de klant?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *