0 Comments in Geen categorie
36 eigenschappen van 36 jaar tekstschrijver

36 jaar geleden, in de lente van 1989, stapte ik de deuren binnen van IPW de personeelstrategen in Bunnik. Daar begon ik mijn professionele carrière van copywriter, tekstschrijver en communicatieadviseur. Mijn eerste vakgebieden waren arbeidsmarktcommunicatie (werving) en interne communicatie (boeien en binden). Daarna stapte ik over naar een reclamebureau. Als talentvolle ‘jonge hond’ mocht ik met mijn art director naar een internationaal reclamefestival in Cannes. Leergierig als ik ben, verhuisde ik na drie mooie jaren naar een communicatieadviesbureau. Daar leerde ik over van alles en nog wat schrijven en adviseren voor alle sectoren.  Over scheerzeep, systeemplafonds, stoma, schimmelaanpak. Maar ook over ERP, epilepsie en energietransitie. Sinds 1997 (28 jaar) sta ik op eigen zzp-benen: senior in tekst en communicatie, nieuwsgierig als junior.

Wat heb ik in die 36 jaar schrijven, sparren, bedenken, coachen en adviseren geleerd? Wat zijn de 36 eigenschappen van de effectieve tekstschrijver Gert?

  1. Positief

Ik geloof in de kracht van positieve taal om het goede te versterken. Jouw taal doet ertoe en kan mensen in de weerstand of juist in beweging brengen. Liefdevolle taal verbindt.

  1. Nieuwsgierig

Als kind vroeg ik tot grote irritatie van mijn ouders en leerkrachten altijd ‘waarom?’ en ook op het eerste antwoord vroeg ik door: waarom? Enzovoorts. Toentertijd had ik nog niet door dat ik me de 5 Why’s van Lean al heel jong eigen had gemaakt.

  1. Heerlijk helder

De uitleg van mijn ouders, dominee, leerkrachten en docenten wilde ik wel begrijpen. Om met de woorden van Einstein te spreken: ‘If you can’t explain it to a six-year-old, you don’t understand it yourself.’ Goed uitleggen is belangrijk, maar ik ga graag een stapje verder met helderheid. Begrijpelijk en helder zorgen voor een aha-moment bij de lezer. Dan brandt er een lichtje en kan de ontvanger jouw boodschap ook verder vertellen aan iemand anders. Heerlijk helder schrijven dus.

  1. Taalliefhebber

Ik hou van poëzie, spoken word, romans en korte verhalen. Mijn guilty pleasure zijn thrillers, vooral om de spanning en cliffhangers na elk hoofdstuk. Mijn lezers mogen ook niet afhaken en dat vraagt plakkracht, verleiding en magneetjes. Mijn liefde voor taal gaat verder dan structuur, grammatica, ritme en spelling. Je kunt mensen raken met woorden. Dan resoneert de tekst op emotioneel niveau. Lees het gedicht ‘Vannacht zou ik zeer trieste verzen kunnen schrijven’ van Pablo Neruda maar eens. Je voelt de liefde, de wanhoop en de moeite met loslaten. Daarom schrijf ik graag over taal, zoals in mijn blog over twee stenen die slikken van ontroering. Mijn leeslust bevordert mijn schrijflust en zo houd ik mijn schrijfspieren soepel en getraind.

  1. Scherp

Bedrijven en bureaus huren me in om hun communicatieplan, strategie of concept te bevragen én te versterken. Met een scherp oor en oog kom ik met frisse ideeën. Daarbij neem ik altijd het perspectief van de ontvanger mee. Het gaat niet om zenden, maar om dialoog en conversatie.

  1. Afspraak is afspraak

Heel mijn tekstleven schrijf ik van deadline naar deadline. In al die jaren heb ik een paar deadlines niet gehaald. Gelukkig informeer ik klanten altijd eerlijk en op tijd als iets niet gaat lukken. En ik leg uit waarom.

  1. Jongleerder

Als tekstschrijver moet je echt meerdere ballen in de lucht kunnen houden. Grote en kleine ballen. Wekelijks ben ik bezig met verschillende tekstsoorten, producten, diensten, werelden en lezers. De kunst is niets uit je handen te laten vallen. Ik blijf bewegen en let op de bal.

  1. Focus

Ik schrijf mijn hele leven al in korte sprints. Ik kan niet urenlang zwoegen op een tekst. Een sprint is focus voor mij, daarna laat ik het los. Ik doe de afwas, ga wandelen, zet een muziekje op en hopsa weer fris en energiek pak ik de draad weer op. Zo voorkom ik taal-tik-denkmoeheid.

  1. Motivatie van binnenuit

Ik wil mijn opdrachtgevers helpen en op een leuke, positieve en betekenisvolle manier in contact laten komen met de lezer. Dat is mijn intrinsieke motivatie.

  1. Nederig

Ik heb de waarheid niet in pacht en sta open voor feedback. En weet je: je kunt van ieder mens iets leren.

  1. Meekleurend als een kameleon

In die 36 jaar heb ik voor alle soorten organisaties geschreven in elke sector. En voor alle tekstvormen. Brochures voor patiënten en hun familie voor het UMC Utrecht, idee voor het jubileum van IT-bedrijf AllSolutions, webteksten voor Equans, artikelen voor het personeelsmagazine Kom binnen van Woonstad Rotterdam, business cases voor Ordina, jaarverslagen, blogs, ghostwriting… Als een kameleon kleur ik inhoud, stijl en toon mee.

  1. Veelzijdig in tone of voice

De tone of voice van de opdrachtgever is leidend en ik kruip in de huid van die ander en beweeg mee als meebuigend riet in de wind.

  1. Veelzijdig in tekstsoort

Elke tekst is een kans om met de lezer in contact te komen. Elke tekst maak ik menselijk, aantrekkelijk en relevant. Schrijven alsof je in gesprek bent met de lezer: ik schrijf als mens voor mensen over mensen. Dat is mijn specialisme en die veelzijdigheid heb ik als zzp’er ook nodig voor een belegde boterham. En variatie maakt het schrijfleven ook leuker en afwisselender.

  1. Hogelatlegger

Tikkie perfectionisme is me niet vreemd. De kwaliteit van mijn dienstverlening en mijn teksten is consistent hoog. Klanten zijn blij met mijn ontzorging: ‘Gert regelt het voor me.’ En zo is het. Ik hou trouwens ook van nieuwe woorden, zoals hogelatlegger of pracchtkrachtig.

  1. Snel

Krijg ik een mailtje of een belletje, dan kom ik gelijk in actie en maak ik afspraken voor interviews. Daarbij zorg ik bij elk contact voor een vriendelijke, uitnodigende en persoonlijke insteek. In een belletje en een e-mail ga ik altijd een persoonlijke relatie aan met de ander. Daar bereik je meer mee, dan sec te focussen op inhoud en proces.

  1. Leergierig

Ik volg goeroes op internet, verslind studieboeken en doe actief mee aan de workshops van mijn beroepsvereniging Tekstnet. Daarom ben ik Pluslid: ik wil mijn klanten meerwaarde bieden. Mijn laatste training in 2025 was ‘content maken met AI’ van Merel Roze en Kim Pot. AI kan een verrekt handige nieuwe collega van me worden.

  1. Eerlijk

Begrijp ik iets niet, dan bel ik om verduidelijking te krijgen. Is een opdracht echt niets voor mij, dan verwijs ik de klant door naar een collega die wel van wanten weet. Een jubileumboek van een architectenbureau maken, was het niet voor mij. Maar wel voor Tekstnet-collega Edwin Lucas. Klant, Edwin en ik blij. Als je maar eerlijk bent over je expertise. En over de klik, want die moet er ook zijn. Ik volg daarbij mijn intuïtie en niet mijn portemonnee.

  1. Open voor feedback

Teksten zijn nooit in een keer 100 procent goed. Helaas is opbouwend feedback geven nog geen verplicht vak op school. Ik heb geleerd tot 10 te tellen, voordat ik reageer op feedback. Wat wil de ander? Hoe kan ik zijn of haar verbeterpunten in de tekst verwerken? Teksten schrijven is co-creatie met de opdrachtgevers en andere inhoudelijke deskundigen: hun kennis, gevoel en mening zijn waardevol voor me.

  1. Standvastig

Ook al kleur ik als een kameleon mee met mijn omgeving: ik blijf standvastig voor kwaliteit staan. Ja, ik leg graag mijn bewuste keuzes uit. Omdat ik bijvoorbeeld een van de technieken van Cialdini of  deBromvliegmethode voor gedragsverandering van Tim den Heijer heb gebruikt. Of de woordjes ja, omdat en of: drie van de 7 magische woorden van woordgoochelaar Nicol Tadema. Of magneetwoorden van Jeanine Mies.

  1. Veerkrachtig

Ook ik heb te maken gehad met tegenslagen: fysiek, mentaal, relationeel en financieel. Als kind leerde ik al op te staan na een valpartij op de rolschaats of de fietsen. Als duursporter weet ik dat lange adem, einddoel voor ogen en focus op je taak me helpen. In moeilijke tijden leer ik meer over mezelf en na elke tegenslag pak ik gesterkt en rijker de draad weer op. Ik ben dankbaar voor de lieve vrienden die me dan steunen.

  1. Loslatend

Choose your battles. Waar heb ik invloed op? Ik blijf niet doordrammen en doormekkeren en maak van een irritante eendagsvlieg geen olifant.

  1. Schrijfwijzerd

Ik raadpleeg Groene boekjes, de Dikke van Dale, de Taaladviesdienst, collega’s en natuurlijk de Schrijfwijzer van Jan Renkema. Ik heb nog les van Renkema gehad op de universiteit. Knap hoe vrolijk deze man van de schrijfregels was.

  1. Ondeugend

En ja die taalregels. Je mag wel een zin wel met ‘en’ beginnen. Het is ook goed om grenzen te verleggen en op een slimme en leuke manier met bestaande regels te breken. Of nieuwe woorden verzinnen. Ik wil de lezer blijven verrassen met haakjes, magneetjes of schuurpapier. Een tekst moet allesbehalve saai en slaapverwekkend zijn. Daarom houd ik van de Think Different campagne van Apple en Steve Jobs: ‘Here’s to the crazy ones. The misfits. The rebels. The troublemakers. The round pegs in the square holes. The ones who see things differently. They’re not fond of rules. And they have no respect for the status quo. You can quote them, disagree with them, glorify or vilify them. About the only thing you can’t do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.’  En ondeugend zijn is niet alleen out-of-the-box-denken. Jules Deelder zegt het mooi: ‘Binnen de perken zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten.’

  1. Fijnslijperd

Ik gebruik nagelvijl, kaasschaaf en zonodig scherpe bijl om een tekst bij te schaven en te zinnen te schrappen. Kort is goed, maar niet altijd beter trouwens. Een lange tekst is makkelijker schrijven dan een korte. In de woorden van Blaise Pascal: ‘Ik schrijf je een lange brief, want ik had geen tijd voor een korte.’Daarom is kort ook niet goedkoper. Zit meer denkwerk en vakmanschap achter. Daarom is de vraag wat mijn woordprijs is ook net zo onzinnig als ‘Gert wat kost een folder?’. Heb jij een architect of aannemer wel eens gevraagd: ‘Wat kost een huis per baksteen?’ of ‘Wat kost een huis?’.

  1. Man van lange adem

Waren blogs en business cases vroeger nog kort, vandaag de dag waardeert alwetend Google langere teksten. Onderzoeksbureau Semrush doet onderzoek naar online teksten. Mijn regels: inhoud is leidend en een langere tekst moet altijd aantrekkelijk, begrijpelijk en helder zijn. Met een goede structuur en tussenkopjes en witruimte voor oogcomfort help je de lezer. En ik spreek altijd gevoel en verstand aan. Nee, ik ben niet bang voor long copy. Integendeel: kom maar op.

  1. Onderzoekend

Ik doe altijd gedegen vooronderzoek naar onderwerp en naar mensen die ik ga interviewen. Wat is het, voor wie? Wat zijn eigenschappen, functies, waarden en benefits? Wat is de voorkennis van lezer? Houding? Gedrag? Met welke vragen zit de lezer? Wat heeft de geïnterviewde al geschreven over dit onderwerp? Ik bijt me vast in een onderwerp als een goedgebekte pitbull zonder muilkorf.

  1. Kritisch meedenker

Kun je een tekstje aanleveren? Nee, zo werkt het bij mij niet. Van huis uit ben ik opgeleid als communicatieadviseur. Waarom heb je een tekst nodig? Voor wie? Wat wil je bereiken? Ja, ik verdien mijn geld met teksten, maar ik adviseer, denk mee en kom met ideeën voor slimmere, leukere of effectievere communicatieoplossingen. Ook als tekst niet de oplossing is.

  1. Netwerker

Jouw klantvraag is leidend voor me. In al die jaren heb ik een groot netwerk van bureaus, ontwerpers, fotografen, filmers, marketeers en copywriters. Ook tekstschrijvers in de Engelse taal en met verstand van SEO. Samen pakken we jouw uitdaging op en maken wij je blij.

  1. Verhalenvanger

The universe is made of stories, not of atoms’, en daarin geef ik Muriel Rukeyser gelijk. En die verhalen zijn er. In het zicht of verborgen. Ik zoek de mensen op, luister, vraag en vraag door. Nieuwsgierig, respectvol en met een open hart.

  1. Doordenker

Op de middelbare school volgde ik als extra vak niet handenarbeid of blind typen, maar filosofie. Schrijven begint ook altijd met denken en doordenken. Dat is het zweten, niet het schrijven op zich. Als ik heldere heb hoe de vork in de steel zit, dan komen de juiste woorden vanzelf. Als doordenker let ik op structuur (niet sexy, wel essentieel als hulpmiddel voor lezers), argumentatie en bewijs van claims.

  1. Emotierijk

Ik ben niet bang voor emoties, integendeel: we zijn allemaal mensen en zoals Hans Andreus dicht: ‘Niemand is niet bang.’ Ik ga voor een menselijke stem en een emotionele prikkeling bij de lezer: een glimlach, een frons, een blik van herkenning. Koude prospects ontdooien door warme woorden van welkom. ‘I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel’, Maya Angelou.

  1. Buitenbeweegmens

Creatieve ideeën worden niet achter mijn beeldscherm geboren. Of in groepssessie brainstormen. Ik zwem, fiets, wandel, praat met klanten of medewerkers en mijn onderbewustzijn doet zijn werk. Memorecorder, schrijfboekjes en telefoon voor notities bij de hand. In beweging komt wijsheid. ‘The world is full of magic things, patiently waiting for our senses to grow sharper’, zegt de dichter Yeats. Ik heb veel geleerd van mijn tijd als triathlontrainer- en coach. Wat beweegt jou als sporter? Welke gesprekken heb je met jezelf in trainingen en wedstrijden? Daarom deel ik ook mijn voorangst en napret van mijn zwemtocht van 6 kilometer in de Lek van Beusichem naar Culemborg. Op de vakantiefiets in onder meer India, Maleisië, Indonesië, Vietnam, Senegal, Gambia en Ecuador stonden mijn zintuigen open voor natuur en mensen van allerlei culturen. Blij dat ik deze mensen alles mocht vragen over geloof, tegenslagen en dromen. Mooi ook hoe deze ontmoetingen mijn binnenwereld verrijken.

  1. Beelddenker

Als professioneel dagdromer heb ik een rijke fantasie. Ik ‘voeldenk’ vaak in beelden. Daarna komen de woorden vanzelf. Bijzonder handig in de samenwerking met art directors en vormgevers en fotografen.

  1. Humor

Mijn creatieve geest kijkt soms op een kinderlijk blije manier naar de grotemensenwereld. Lachen is gezond en ook lachspieren moet je blijven trainen. Humor in persoonlijke en zakelijke relaties vind ik ook belangrijk. En een knipoog maakt een tekst levendiger en persoonlijker. Je krijgt de aandacht weer te pakken, breekt het ijs en zorgt voor verbinding. En wie weet moet je lezer glimlachen en dat maakt hem of haar ontvankelijker voor jou en je boodschap. En net als met alcohol: humor met mate en altijd in de juiste context.

  1. Zelfspot

De meeste gesprekken in mijn leven heb ik met mezelf. Ik weet dus als geen ander dat ik soms te serieus ben of te veel nadenk. Gelukkig kan ik nog steeds om mezelf lachen en dat lucht op en schept ruimte om anders met situaties, medemensen en mezelf om te gaan.

  1. Liefdevol

Alles begint met liefde en liefde is alles. Liefde voor je medemens, je collega, je vak, je werk, je team, je klant, je vrienden, je partner, je kinderen. Liefde is hartverwarmend en liefde verbindt jezelf met de ander en de ander met jou. Daniël Lohues zingt het: ‘En als de liefde maar blijft winnen, komt het allemaal wel goed.’Daarom blijf ik de komende jaren ook schrijven over liefde, zachtheid en compassie. In menselijke en heldere taal. Pakkend, overtuigend en levendig. Alsof je met elkaar in gesprek bent. Van mens tot mens. Nabij, open, oprecht. Met een warm hart.

Genoeg over mezelf. Ken jij mij langer dan vandaag? Heb jij een herinnering aan onze samenwerking in die 36 jaar? Ik ben reuzebenieuwd en nodig je uit jouw ervaring te delen. Doen!

Bedankt Annemieke Busink voor de gave illustratie van mij als woordkunstenaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *